Det är skam, det är fläck på Sveriges banér, att sanningen köps för pengar

Rationell ignorans. De politiska partierna dimmar i sakfrågan. Praktiskt, vi är (inte) med i Nato. Vi mutar oss (inte) till vapenexport till Sydafrika.

En god del av vårt försvar befinner sig utanför demokratisk insyn. Fine, kom gärna med argumentet att vissa saker måste hållas hemliga. Det gäller förstås export av vapenfabriker till Saudi typ. Och vi kan inte satsa för mycket på att reda ut osannolika mutbrott. Herr van der Kwast får hålla till godo med en halv utredarresurs till. Förresten har Storbritannien redan gjort en deal med British Aerospace om att det inte ska rotas mer i Sydafrikaaffären – så vad tjafsar vi om?

Under tiden som försvarsberedningen hukar sig kan starka intressen driva sin linje. Svenska Dagbladet publicerar en opinionsundersökning som visar att allt fler svenskar vill att vi går med i Nato.

Kolla uppgifterna (SvD 16 maj 2013, sidan 8-9). En viss ökning ja. Inte särskilt imponerande om manbetänker att ÖB säger att vi klarar oss en vecka och att ryssarna låtsasanfaller oss på en långfredag utan att vi rör ett finger.

Eller?

 

Leave a Reply