Illegal organhandel – en alltmer lönsam branch

Gamla stans tunnelbana. Jag går ut genom gången till Munkbrogatan. Fyra tiggare sitter där. En äldre man med protes står och darrar med ena benet precis vid Pressbyrån, en musikant trakterar sitt dragspel bortom mataffären, en kvinna med en stor bag fylld med kläder sitter vid trappan och längst upp står en yngre man precis vid dörrarna. Alla fryser, golvet är fuktigt och det är inte mer än ett par grader här inne. Någon lägger en peng, men de flesta hastar förbi med stel blick. Innan jag hinner fram till trappan ser jag en välklädd herre stanna upp vid mannen där uppe. Han gör en gest mot mannens mage och pekar sedan mot mössan på golvet där det ligger några slantar. Så skakar han på huvudet och gör en ny gest som betyder att tiggaren ska följa med honom.

Tiggaren får ett erbjudande. Han ska tjäna stora pengar, långt utöver vad han får ihop på ett år här i Gamla stans tunnelbaneuppgång. Om han säljer sin njure. Nej det behöver inte vara så. Vi får inte veta om det här har hänt eller kommer att hända. Vi vet inte ens om det görs illegala transplantationer i Sverige, men det är inte långt till kliniker med sådana möjligheter.

Är det möjligt att sälja en njure på ett etiskt värdigt sätt? Kan den fattiga människan skyddas mot hänsynslös exploatering av sin kropp?

Efterfrågan på organ är oerhört mycket större än tillgången – på villiga donatorer. På morgonnyheterna får vi höra att situationen förbättrats: “Allt fler donatorer identifieras”.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5793094

För mig är det oklart vad som menas. Är det så att fler donationer= transplantationer faktiskt äger rum? Inte säkert. Budskapet kunde tolkas som

1)  att villigheten ökar, men den är ju redan stor,

2) att fler faktiskt skrivit på,

3) att effektiviteten i matchningen ökat eller

4)  att fler donationer faktisk sker.

Vi kan också ana att ansvariga vill berätta om en viss förbättring. I Sverige. Det är bra. Möjligen är det ett tecken på att etiken långsamt förskjuts mot en ökad vilja att donera. Men det räcker inte. I Spanien har dubbelt så många skrivit på …

Vi lever inte i ett isolat. Och gapet mellan rika och fattiga blir väl inte mindre, eller. Så länge som det gapet finns kommer efterfrågan vid sidan av donationskön att finnas, liksom viljan hos en fattig människa att sälja sin njure. Och hänsynslösa mellanhänder fortsätter med sin hantering. En hel sektor har byggts upp kring organförsäljning, med vaktbolag, polis, transportföretag och sjukhus som alla tjänar på handeln. Efterfrågan på organ för transplantation är mycket större än utbudet och organhandel är den typ av organiserad brottslighet som ökar mycket snabbt, säger Manfred Nowak, professor i juridik och advokat i Wien, som tidigare varit rapportör i FN om tortyr, till nyhetstjänsten Deutsche Welle.

Leave a Reply