Minskar Brasiliens JAS-inköp gapet mellan fattiga och rika?

agens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sveriges radio, SVT med flera lovordar Brasiliens JAS-inköp. Det är bra för alla, framförallt för den svenska vapen- nej, försvarsindustrin och för sysselsättningen i hela samhällen, som är beroende av ordern.  Ägnar man sig åt en noggrannare analys ser man en spridning i hallelujakören, där en tidning är i särklass.

Fredsorganisationerna jublar inte, men har de motargument som biter? Svenska Freds säger att de fattiga i Brasilien får stå för notan. Det är ett slående argument. Men hur slagkraftigt är det egentligen? Vad har vapeninköpet med jsut JAS att göra?

Fattiga människor för betala oavsett vilket vapen som köps. Det får de alltid. De skulle få betala notan även för ett amerikanskt plan. Och köpte Brasilien ett franskt plan, skulle det bli ännu dyrare.

Så JAS-köpet gör att fattiga människor kommer undan billigare då? Nja.

Det viktiga från vår svenska horisont är vad som satsats av skattepengar i detta projekt. Man kan avgränsa kalkylen, men det handlar om miljarder under årtionden. Pengar som kunde gått till annat. Nu kan de initierade antagligen genmäla att projektet har gett spinoff-effekter, som det hette när månäventyren genererade en teflonpanna. Eller indirekta sysselsättningseffekter. Och visst är det ett tjusigt vapensystem?

Nej, det viktiga är inte vad som satsats i skattepengar – det viktiga är hur våra skattepengar satsas för att få fred och demokrati. För det är väl det vi sätter främst? Längre ner på listan kommer order till vår industri.

Men vi vet inte om skattepengarna satsats rätt. Det får vi troligen aldrig veta. Men det finns ingen övergripande strategi för satsningarna. Det borde vi ha – en inriktning för fred och demokrati som även präglar industrisatsningarna.

Vad vi däremot vet är att vår försvarsindustri till stor del är utlandsägd. Vi vet också att utländska vapengiganter är mycket intresserade av att få del i svensk vapenutveckling, den som till stor del finansierats med svenska skattepengar. Svd

Men det är inte heller det viktigaste. Det viktiga långsiktigt är hur vi kan minska gapet mellan rika och fattiga – länder och människor.

Då är det inte hållbart och inte vettigt att utgå ifrån att det gäller att skapa order och sysselsättning i en försvarsindustri  som inte är svensk.

Läs gärna Ingreppet som handlar om hur media manipuleras av vapengiganter. Se www.winbooks.se och www.provlas.se

Leave a Reply