Avslöjande mediamanipulation!

Lyssnar Sverige på den finländske presidentens oro? Det frågar sig SvD i en signerad artikel den 23 december 2013.

Den oro det gäller är att Sverige är ett säkerhetsvakuum. Det är verkligen allvarsord om det kommer från en finsk president! Uppseendeväckande! Kommer Sverige att slå dövörat till liksom tidigare? Skribenten, då namngiven, hänvisar till en intervju som gjordes några dagar tidigare av en anonym journalist. (21/12 – samma reporter)

Men vad har Neinistö sagt i intervjun? Är han orolig?

Ja, han är orolig. Men för vad? Han är orolig för att Ryssland glider bort från väst. Han vill ha ett bättre samarbete mellan Ryssland och EU, som han tycker behandlar ryssarna fyrkantigt. Mer samarbete, inte mindre.

Det går inte att läsa att han är orolig för något säkerhetsvakuum. Han säger att han inte vill ha något säkerhetsvakuum. Självklart.

I slutet av intervjun skruvar den anonyme reportern upp temat oro. “Enligt Sveriges ÖB kan Sverige bara försvara en del av sitt land. Oroar detta er?”

Svaret är intressant: “Han höll ett tal i Finland på en försvarskurs nyligen. Den bilden fick jag inte av hans tal.”

Med risk för att bli övertydlig: Den finländske presidenten vill ha bättre samarbete med Ryssland. Han vill också gärna ha ett försvarssamarbete med Sverige. Han vill inte ha något säkerhetsvakuum, men han uttrycker definitivt inte någon direkt oro för att det finns ett sådant. Och han har inte fått bilden av att Sverige bara kan försvara en del av sitt land.

Detta skrivs efter att Sverige just har tagit hem (?) en stor JAS-order av Brasilien.

Min uppmärksamhet har skärpts efter att jag skrev Ingreppet, som just handlar om hur media används för att trigga upp oron och öka vapenbeställningarna.

Jag tycker att Svenska Dagbladet borde vårda sin trovärdighet bättre. Just nu går det utför.

 

 

 

Leave a Reply