Vem krigar mot vem? En fråga om perspektiv

Verkligheten:

Svenska Nyheter kan idag avslöja att tyska fallskärmssoldater fälldes från flygplan över Gotland. Övningen ägde rum i torsdags då 35 fartyg och tiotalet helikoptrar och flygplan deltog. Sverige stod värd för övningen med 30 nationer från EU och NATO. Den internationella  marinövningen gick under namnet Northern Coasts. Den bevakades av ett ryskt signalspaningsfartyg. Även andra länder signalspanar. Sverige har ett eget signalspaningsfartyg, Orion, som oftast ligger utanför Kaliningrad. Ryssland har påpekat att Sverige är väl offensiva i sin signalspaning. De svarar nu med samma mynt.

 

Svenska Dagbladet:

SvD kan idag publicera ett unikt foto av ett ryskt spionfartyg som fångats på bild mellan Sveriges fastland och Gotland … Det ryska fartyget har skuggat den internationella marinövningen Northern Coasts under elva dygn. Sverige har stått värd för övningen med 13 nationer från EU och Nato. I övningen deltog 35 fartyg och tiotalet helikoptrar och flygplan. I torsdags fälldes tyska fallskärmssoldater från flygplan över Gotland … –Det ryska rekognosceringsfartyget seglade längs Sveriges kust, mellan svenska fastlandet och Gotland och betedde sig på ett sätt som vi inte sett sedan det kalla kriget, sade Eero Rebo, biträdande estnisk stabschef.

(Svd 20 sept. 2013.)

The truth is in the eye of the beholder?

Leave a Reply